Nederland, het nieuwe “Lage lonen land”? (2)

Nederland, het nieuwe 'Lage Lonen land (2)  


Verleden jaar mei 2012, net na de Pinksteren, schreef ik de eerste versie van dit blog. Over de stortvloed aan berichten over de “Arbeidsmarkt”. Over de Euro, Griekenland en in mindere mate Spanje. En over Minister Kamp, het CBS en de alsmaar oplopende werkloosheid in Nederland.

Inmiddels zijn we bijna 18 maanden verder en is de toestand op de 'Arbeidsmarkt' er niet veel beter op geworden. En daarmee druk ik mij zwak uit. 
Nog steeds is er een daling van het aantal vacatures te zien met daar tegenover een stijging van het aantal werkzoekenden.

De regering ziet de oplossing van dit probleem in het middel van activiteiten richting bepaalde doelgroepen. Zo zien wij bijvoorbeeld;

- Meer jongeren aan het werk via jongeren-ambassadeur Mirjam Sterk. 
- Meer ouderen aan het werk via bepaalde loonsubsidies.
- Meer studenten trekken naar de technische opleiding, door middel van vermindering studiegeld.
- Mensen vanuit de bijstand doorschuiven naar 'vrijwillig' vrijwilligerswerk.

Het hoe, waarom en welke groep ondersteund wordt bij het zoeken naar werk lijkt steeds meer op een soort bingo. Wie het hardst roept krijgt geld uit het extra potje van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. 

Wanneer je daarna roept dat jouw actie succes heeft gehad, word je bedolven door complimenten. Zonder dat onderzoek wordt gedaan of het resultaat echt is wat wordt beweerd? Denk aan de actie 10.000 jongeren binnen 6 weken aan het werk.

Dat bepaalde stimuleringsactiviteiten kunnen leiden tot verdringing van anderen is kennelijk ook niet zo belangrijk. 

Den Haag kent slechts één credo;

Iedereen moet aan het werk en daarna ook zo lang mogelijk. Dat het werk er niet is, ja dat is bekend bij vrijwel iedere werkzoekende.

Kennelijk denkt de ambtelijke top en een aantal leden der Tweede Kamer er nog steeds anders over. En weet zij van het bestaan van nog een land. 
Je kunt het bereiken via een “zwart gat”, ergens achter de Haagse Horizon. Daar schijnt een surplus aan werk te zijn, voor elk wat wils. Je moet er wat voor willen inleveren. Namelijk op loon en arbeidsvoorwaarden. 

De naam van dit land? Nederland-LageLonenLand!

Gelukkig worden een aantal organisaties en economen wakker. Want wat stond er vanmorgen in diverse dagbladen? Juist; loonmatiging en te lage lonen brengen schade toe aan onze economie. 
Het leidt tot steeds meer teruggang in de consumptie, want mensen hebben geen geld meer voor iets extra's. Sterker nog, de groep die moeite heeft om de eindjes aan elkaar te knopen wordt met de maand groter.

Het is te hopen dat onze regering dit soort berichten ook leest en het beleid aanpast. 

Laten we. voor het werk dat er nog is, een normaal loon of salaris betalen. En stop vooral met die onzin van het 'vrijwillige' vrijwilligerswerk. Waarbij je maar wat moet doen voor je uitkering. Dit leidt enkel tot werkloosheid van nieuwe groepen mensen!

Reacties