Pool de France 6e Etappe - Épernay - Metz (207.5 km)
Jaloers
keek ik gisteravond, vanuit mijn hotelkamer, op het gezellige plein in Rouen.
Het diner, Épicurienne Côte de Boeuf de race Normande, Grillée , Sauce
Béarnaise en een lekker toetje, had ik achter de rug. Mijn buikje vol voor 30
euro bij Restaurant La Couronne. Hoezo Frankrijk duur?
Buiten
zat Mart Smeets met wat gasten te kletsen over het tourvak. Filemon was er,
Bert Wagendorp, de vaste tafelgast en Brian Bulgag, een nu nog onbekende renner
uit de “Lottoballen” ploeg. Natuurlijk kende ik Brian al lang, minstens een
maand of twee. In mei waren we drie weken samen op stap geweest. Hij op de
fiets, met zo’n 200 anderen. Ik met de auto, van hotel naar hotel. Giro
d’Italia was de naam van dat leuke tripje, te boeken bij de UCI.‘s Avonds, als hij ook klaar was met zijn dagelijks ritje door prachtige oorden, spraken we elkaar. Leuke jongen, net als ik afkomstig uit de polder.
Ik zag
vanuit mijn raam de goed gevulde glazen wijn op tafel staan met daar omheen
diverse lekkere hapjes. Het water liep mij alweer in de mond.
Snel
opende ik een Ch’ti Brune, een Frans speciaalbier met exact 6.4% alcohol,
gebrouwen door Brasserie Castelain. Bij 4-8 graden was hij op zijn best, zo
stond op het etiket. “Nou ja, 10 graden kon wat mij betreft ook.”
Filemon,
Mart en Bert zaten uitgebreid te keuvelen. Over gelukzalige pilletjes en Ome
Jaques, die al 25 jaar dood was maar toch mooi de Tour vijf keer had gewonnen.
Stukjesschrijver Bert lardeerde het geheel met leuke anekdotes. Echt het
sfeertje van het gezellige kringgesprek op een verjaardag. Brian luisterde
ademloos toe. Alsof hij de stageloper tussen de ervaren krachten was. Ouwe
jongens krentenbrood. Ik houd daar wel van. Wat had ik graag aangeschoven!
En dat
maakte me op dat moment jaloers en kwaad tegelijk. Waarom zocht Mart het altijd
bij zijn eigen kennissen? Waarom mocht er nooit iemand aan zijn tafeltje zitten
met echt verstand van het metier? Was Mart soms bang dat er dan te weinig
drinken voor hem over bleef?
Mart
en de NOS zouden er verstandig aan doen om mij een keer uit
te nodigen. Desnoods zou ik, met alle plezier van de wereld, voor de wijn zorgen.
Morgen
vertrekken we uit Épernay. Goede reden om daar een paar dozen champagne aan te
schaffen. Als er één plek is waar je champagne kunt kopen is het daar. Alle
grote en kleine champagnehuizen hebben er hun opslagkelders.
Nu we
het er toch over hebben, de aankomst is morgen in Metz. We komen langs Bar-le-Duc
waar ik het waterflesje zelf een keer ga vullen. Echt bronwater zeggen ze. Ik
ga het met eigen ogen controleren.
In 1999 won Lance hier een etappe, morgen zal het, denk ik, een massasprint worden.
In 1999 won Lance hier een etappe, morgen zal het, denk ik, een massasprint worden.
Prognose:
Tyler Farrar valt op 2.884 meter van de finish en Cavendish neemt wraak op
Greipel. Of heet de surprise van de dag Tom Veelers?
Taxibusjes, van 4 t/m 8 personen Heeft u een taxibusje
nodig voor uw vakantievervoer naar Schiphol, of misschien wel voor uw zakelijke
relaties, ook daar kunnen wij u in voorzien. Of u de taxibusjes nu voor een
stadsrit nodig heeft, of als Schipholtaxi, bij ons kunt u de taxibus bestellen.
Voor een taxibusje naar Schiphol bieden wij verschillende mogelijkheden.
.gif)

Reacties
Een reactie posten