Dagboek van een 50-plusser – ‘Inleveren van salaris altijd terecht?’

Dagboek van een 50-plusser – ‘Inleveren van salaris altijd terecht?’ 


Vanmorgen was het ‘grote nieuws’ dat steeds meer bedrijven hun werknemers vragen om salaris in te leveren. Een enquête onder 1000 medewerkers van de afdeling Personeelszaken, uitgevoerd door ADP en Berenschot, gaf de uitkomst dat 4% van hen dit middel hadden toegepast. 

De voornaamste reden, die meestal genoemd wordt bij het verzoek om een salarisoffer, is meestal dat het slecht(er) gaat in de betreffende branche. En met een teruggang in salaris worden de kosten voor de werkgever lager. Zodat hij misschien meer concurrerend kan werken.

Ook demotie is een vaak gebruikt instrument. Als oudere werknemer wordt je ‘minder flexibel geacht’, ‘nemen je prestaties af’ en ben je ‘minder op de hoogte’ van de nieuwste zaken op jouw werkgebied.

Maar moet je als werknemer altijd zomaar akkoord gaan met een verlaging van je loon/ salaris? Speelt jouw werkgever niet in op de crisis? En de angsten die bestaan bij de werknemer? Is mijn baan nog wel veilig? Zal ik het maar doen, anders kom ik misschien in de WW en zelfs in de Bijstand terecht?

Een arbeidsjurist op Radio 2 zei vanmorgen het enig juiste! Ga niet direct akkoord met een verlaging van je salaris/ loon. Omdat je werkgever zegt dat het slecht gaat met het bedrijf/ de onderneming. Of omdat jouw prestaties inderdaad afnemen ten opzichte van de jongere werknemer.

Vraag om onderbouwing hiervan. Door middel van cijfers over omzet, winst en vooruitzichten gedurende een aantal jaren terug en vooruit.
En als je zelf niet in staat bent om deze vraag te stellen, of om de cijfers te kunnen beoordelen, kun je dit vragen via je OR of medezeggenschapsraad.
Werk je bij een kleine onderneming en zijn deze mogelijkheden er niet, schakel dan een deskundige in. Het gaat tenslotte om jouw inkomen nu en later.

Wanneer je bij een onderneming werkt, waar een CAO van toepassing is, is de stap naar je vakbond of werknemersorganisatie het meest voor de hand liggend.
Daar zullen ze je in 1e instantie vertellen dat een loonsverlaging in de meeste Cao’s verboden is. Daarna kun je hun waarschijnlijk om advies of hulp vragen. 

Salaris of loon inleveren? Doe het niet uit angst!


Reacties

  1. Zal ik zeker niet doen, ook niet verhuizen naar een andere vestiging, dit wanneer dit ver weg is, failliet gaan ligt dan nog steeds op de loer, is niet fijn als dit gebeurt in een stad verweg en het bedrijf daar alsnog over de kop gaat, mee gemaakt in Emmen, oud ENKA

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten