WK 2014 – De Voorbeschouwing – België

WK 2014 – De Voorbeschouwing – België


Groep H is nog niet aan bod geweest, terwijl daar juist van alles mogelijk is. Landen als Algerije, Rusland, Zuid-Korea en België zijn allen kansrijk om een rondje verder te komen.

Laten we maar met het voor ons meest bekende land in deze groep beginnen, België. Ooit de tegenstander waar we minimaal tweemaal per jaar tegen speelden, in de Derby der Lage Landen.

125 keer, om precies te zijn, troffen beide landen elkaar. Waarin Nederland 55 keer als winnaar van het veld stapte, onze zuiderburen 41 keer en dan blijven er 29 gelijke spelen over. Doelsaldo 278-218 in het voordeel van Nederland. Om het nog leuker te maken, 107 keer ging het helemaal nergens om, was de derby gewoon ‘vriendschappelijk’.

30 april 1905 stond de wedstrijd voor de 1e keer op het programma in Antwerpen, met een 4-1 overwinning voor de onzen. De Hollandse doelpunten waren van 4x De Neve (wie kent hem niet) en de Belgische treffer werd ook door ons gemaakt. Grappige daarvan is dat dit werd gedaan door een speler met de naam “Stom”. Oh ja, 4 van de 5 goals vielen in de verlenging, ook al was het vriendschappelijk.
Of De Neve ook echt 4 x scoorde? Lees het hier  

De Belgen zijn natuurlijk een open boek voor ons. In de voorlopige selectie van 30 zitten 7 spelers die werden opgeleid in onze competitie, met Ajax als hofleverancier. Mocht België wereldkampioen worden J, dan is die bokaal ook een beetje van ons.
Wie zijn die 7? Je kent ze vast nog wel: Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen, Dembéle, Chadli, Mertens en (stand-by) Van Damme.

Zetten we daar keeper Courtois bij en ook nog eens Eden Hazard, Lukaku en groot talent Januzaj en je kunt niet ontkennen dat daar iets ‘staat’.

De Belgen beginnen op 17 juni tegen Algerije. Als men niet begint met onderschatten van de tegenstander, want daar hebben onze buren nog wel eens een handje van, zijn de 1e drie punten wel te verwachten.
Rusland op 22 juni en Zuid-Korea op 26 juni zijn lastiger te voorspellen.

Toch verwacht ik dat België als nummer 2 de poule doorkomt, waarna waarschijnlijk 30 juni Duitsland de volgende tegenstander wordt.

Het zou een stunt van de eerste orde zijn als België zijn en onze Oosterburen met een nederlaag naar huis stuurt.

Mocht dit gebeuren, dan ligt de weg naar de halve finale open, met misschien wel een wedstrijd tegen Bosnië.


Reacties