WK 2014 – De Voorbeschouwing – Iran

WK 2014 – De Voorbeschouwing – Iran


Het tweede land dat we eens beter gaan bekijken is Iran. Toevalligerwijs ook een land dat, net als Costa Rica, voor de vierde maal aan een WK gaat deelnemen. De 1e keer was in 1978, toen zaten ze in een poule met o.a. Nederland.

Wat ik me nog van die wedstrijd kan herinneren is dat het allemaal heel moeizaam ging en niets erop wees dat wij later de finale zouden halen. Het was wel een wedstrijd die Rob Rensenbrink zich zal herinneren. Nederland won met 3-0 en hij zorgde voor alle doelpunten. Wie het nog eens wil zien kan hier terecht voor wat beelden.

Iran, bijnaam ‘The Lions of Persia’, staat 42e op de FIFA ranglijst (maart 2014), maar was ooit 122e in 1996. Ze zijn dus aardig opgeklommen in 18 jaar tijd.
Grootste overwinning in de Iranese voetbalhistorie is een 19-0 tegen Guam (november 2000) en grootste nederlaag 6-1 tegen Turkije, maar dat is van lang geleden (1950).

Veel, in Europa, bekende spelers heeft Iran niet. Dat komt waarschijnlijk ook door de wat moeilijke namen. Ik kom er tot één, Alireza Jahanbakhsh, de speler die 2x scoorde tegen Ajax en daarmee NEC aan directe degradatie hielp ontsnappen.

Wat zijn de kansen van Iran?

Ze spelen in een poule met Argentinië, Bosnië en Nigeria en openen tegen het laatstgenoemde land.
Mocht Iran een punt of meer uit die wedstrijd halen, dan zie ik een kansje op een plek in de volgende ronde. Daar zou bijvoorbeeld Frankrijk een mogelijke tegenstander kunnen zijn. Maar als het loopt zoals verwacht kunnen op 25 juni, na de wedstrijd tegen Bosnië, de koffers worden gepakt voor de terugreis richting Teheran.

Mijn prognose is dat in poule F Argentinië en Bosnië door gaan naar de volgende ronde.


Reacties