WK 2014 – De Voorbeschouwing – Poule B met Nederland, Spanje, Chili en Australië

WK 2014 – De Voorbeschouwing – Poule B met Nederland, Spanje, Chili en Australië



Ja, nog een paar dagen en het WK 2014 gaat echt beginnen. Tijd dus voor een beschouwing van Poule B, ofwel de ‘Poule des Doods’. Op zich heeft Nederland goede ervaringen met dit soort groepen, waarin altijd een kanshebber of outsider vroegtijdig naar huis toe moet.

Maar of het ditmaal ook het geval is?

Laten we beginnen met Australië, het land wat door de meeste kenners als kansloos wordt gezien in deze groep. ‘The Socceroos’ doen voor de 4e keer mee aan een WK en behaalden hun beste prestatie, een 1/8 finale, in 2006. Het team bestaat uit spelers die zich, vanaf overal in de wereld, verzamelen in Brazilië. Vanuit Zuid-Korea, Verenigde Staten, Europa, De Emiraten en Australië zelf komt dit vreemdelingenlegioen bij elkaar.

Wat zijn hun, voor ons, bekendste spelers? Tommy Oar en Jason Davidson kennen we door hun Nederlandse inbreng bij Utrecht en Heracles. En verder is de ervaren Tim Cahill een belangrijke kracht.

Australië begint het WK tegen Chili en wellicht liggen er in deze 1e wedstrijd nog kansen? Een gelijkspel lijkt mij echter het hoogst haalbare.

Grote onbekende maar toch de ‘Dark Horse’ voor velen is Chili. Zij doen voor de 9e maal mee, met als beste resultaat een 3e plaats in 1962. Niet zo gek, want het WK vond toen plaats in eigen land.
Meest bekende spelers van Chili zijn Arturo Vidal (Juventus), Eduardo Vargas (Valencia) en Alexis Sánchez (Barcelona). En van Twente kennen we natuurlijk Felipe Gutiérrez.

Het team van Chili kent wel wat tegenslag op weg naar de 1e wedstrijd. Een aantal middenvelders heeft al voortijdig moeten afhaken en nu is ook het inzetten van Arturo Vidal twijfelachtig.

Toch is Chili voor mij de ploeg die als nummer 2 in Poule B doorgaat.

Welk land valt er dan, naast Australië, uit in de poulefase van de ‘Groep des Doods’? Ik houd het op Spanje. Na een bloedeloze 0-0 tegen Nederland (of misschien zelfs wel een kleine nederlaag) wacht vervolgens Chili. De Chilenen gaan er vol bovenop en stappen met een zege het veld af.

Omdat Nederland de volle buit tegen Australië binnenhaalt kan in de laatste wedstrijd aangestuurd worden op een remise. Tenzij er zoiets gebeurt als in het verleden. Een onmogelijke uitslag in de wedstrijd Spanje tegen Australië. (Spanje-Malta 12-1 en Nederland kon thuisblijven). 

Misschien wordt het doelsaldo in deze poule dus wel doorslaggevend en zijn de wedstrijden tegen Australië de sleutel in Poule B.


Reacties