Doorwerken na je 65e verjaardag, stimuleren of ontmoedigen?

Doorwerken na je 65e verjaardag, stimuleren of ontmoedigen?




Het wordt een nieuwe trend in Nederland, door blijven werken na je 65e verjaardag. De mens wordt nu eenmaal vitaler, zo zegt men, en ook minder snel afgestompt.
Wat ik in veel andere gevallen dan weer betwijfel? Denk maar aan de toename van stress en burn-out’s op de werkvloer.

Een aantal collectieve arbeidsovereenkomsten, kortweg CAO, waren al ingericht op dit doorwerken. Het automatische ontslag bij het bereiken van de 65-jarige leeftijd was al geschrapt, de doorbetaling bij ziekte en opbouw vakantiedagen geregeld en meer zaken, die we gewoon zijn in de arbeidsvoorwaarden voor de onder 65-jarige.

Nu is bij wet ook geregeld, dat automatisch ontslag, bij het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd niet meer aan de orde is. Doorwerken mag dus gewoon, mits je dat natuurlijk zelf wilt.

Valse concurrentie en verdringing.
Maar moeten we blij zijn met al die doorwerkers? Ikzelf vind van niet, ook al misgun ik de doorwerkers hun arbeidsplezier niet.
Maar zij zorgen wel voor valse concurrentie op de arbeidsmarkt. Daarnaast houden zij doorstroming op diezelfde arbeidsmarkt tegen.
Je kunt zelfs spreken van verdringing op grond van ongelijke arbeidsvoorwaarden.

Want, hoeveel mensen staan er momenteel aan de kant? Zijn het er honderdduizenden of misschien zelfs wel ruim meer dan een miljoen?
Zij zijn te oud, te jong, te onervaren, te overgekwalificeerd, niet flexibel genoeg of te duur. Vooral de twee laatste argumenten worden vaak genoemd bij de groep 50-plussers.

De meesten van de aan-de-kant-staanders zouden graag weer aan de slag gaan. Maar zolang de arbeidsmarkt krap blijft en groei daarvan (voorlopig) uitblijft zou je zeggen, laat de bovenkant uitstromen. Laat ze genieten van hun pensioen en AOW, maar ga ze in geen geval stimuleren om door te werken.
Geef anderen ook een kans. Wel zo sociaal in deze tijd!

Gek genoeg verdwijnen de argumenten te duur, niet zo flexibel en meer van dit soort argumenten, wanneer een oudere werkzoekende de AOW gerechtigde leeftijd passeert. En let op, oudere werknemer ben je tegenwoordig al als je de grens van 45 jaar bent gepasseerd. En dan moet je nog ruim 20 jaar!

Want de werkgever hoeft een aantal premies niet meer voor jou af te dragen. En kan je makkelijker ontslaan, wanneer je op een bepaald moment toch niet meer voldoet.

Schaf fiscale voordelen voor zowel werknemer als werkgever af.
Mijn 1e voorstel zou dus zijn, schaf voor de werkgever het onderscheid tussen de onder- en boven 65-jarige werknemer af. Het maakt niet uit hoe oud je werknemer is, je betaalt altijd dezelfde werkgeverspremie. Hiermee slecht je de 1e drempel van verdringing en valse concurrentie.

Dan de AOW gerechtigde werknemer zelf. Wat zijn voor hem de argumenten om langer door te werken. Het plezier in het werk of vooral het financiële gewin?
Diezelfde vraag geldt trouwens ook werknemers die gebruik maken van een vervroegde uittredingsregeling.

Tel maar uit je winst. Je krijgt AOW, waarschijnlijk een redelijk aanvullend pensioen en je maandelijkse salaris. Geheel of gedeeltelijk, naar gelang het aantal uren doorwerken.
Als extra beloning van de overheid hoef je over al die inkomsten ook nog eens een flink stuk minder belasting te betalen.
Omdat een flink deel Premie Volksverzekering, zeg maar om het makkelijk te houden, betaling van de premie AOW, eruit valt. En dat is toch een flink bedrag, daar zal menigeen steil van achterover slaan.
 
Want:
In de eerste schijf in ons belastingstelsel, belastbaar inkomen tot EUR 19.645, betaalt de belastingplichtige onder de 65 jaar 36,25% belasting. De echte ‘belasting’ is echter maar 5.1%, de rest is bestemd voor de pot Premie Volksverzekeringen. Dat is dus 31.15%, ofwel het grootste deel.

Is de belastingplichtige boven de 65 jaar, dan gaat hij/zij over de 1e EUR 19.645 maar 18.35% betalen. Gesplitst in 5.1% echte ‘belasting’ en 13.25% Premie volksverzekering. Dat scheelt dus een slok op een borrel.

Doorwerken na je 65e verjaardag wordt hiermee fiscaal zeer aantrekkelijk en feitelijk flink gestimuleerd door de overheid.

Ontmoedig doorwerken door korting op de AOW uitkering.
Blijft voor mij de vraag, en dat is een wat persoonlijke, vind je het voor jezelf moreel verantwoord om je arbeidsplek bezet te houden?
En daarnaast, vind je, dat, wanneer je door blijft werken na het bereiken van de AOW gerechtigde leeftijd, dat je dan ook een volledige AOW uitkering moet krijgen?
Natuurlijk, je hebt er recht op. En waarschijnlijk zullen velen nu ook nog zeggen; ‘Ik heb er toch voor betaald.’

Als ik het voor het zeggen mocht hebben zou ik aan de onevenredige fiscale stimulering iets doen. Doorwerken na het bereiken van je AOW?
Oké, maar dan wel belasting betalen over deze inkomsten als ware je een onder 65 jarige. Dus die 36.25% in de 1e schijf.

Daarnaast zou ik een opbouwende korting in de AOW uitkering adviseren. Hoe meer inkomen uit arbeid boven de AOW-leeftijd, hoe minder je aan AOW krijgt. Uiteindelijk kan dit betekenen dat er geen AOW uitkering resteert, omdat de maximale korting is bereikt. 

Het klinkt misschien wat cru, maar het zijn wel maatregelen die wellicht voor meer doorstroming op de arbeidsmarkt kunnen zorgen. 


Reacties