“Onbetaald werk’ gaat betaald werk overvleugelen.

'Onbetaald werk’ gaat betaald werk overvleugelen.


Het zal niet lang meer duren voordat een betaalde baan, dat wil zeggen in dienst zijn bij een werkgever, iets is uit de verleden tijd.

Nu al zie je dat flexibilisering op de arbeidsmarkt ertoe heeft geleid dat er inmiddels zo’n  miljoen ZZP’ers zijn. Mensen die tot voor kort gewoon voor een ‘baas’ werkten. Maar zij werden overbodig op de werkvloer, of te duur, of het bedrijf ging om één of andere failliet/ er moest worden gereorganiseerd.

Gevolg: veel arbeidsplaatsen gingen verloren. En deze werden bij een doorstart in een groot aantal gevallen ingevuld door ZZP’ers. Vaak dezelfde mensen, die kort daarvoor het bedrijf/ onderneming gedwongen hadden moeten verlaten. Soms met verlies van vakantiegeld, uitbetaling verlofdagen, etc. Voorbeelden in de Zorg of ICT zijn er voldoende.

Naast de ZZP’ers kennen we ook de flexcontracten. Baantjes van 0 tot zeg maar 16 uur per week. Waarvan je er meerdere moet hebben om het hoofd boven water te houden. En waarvan je niet zeker bent of je dit baantje over zes maanden of een jaar nog wel hebt. Waardoor je op zoek moet naar een ander flexcontractje voor invulling van de verloren gegane uren. 
Kortom, weinig zekerheid voor de werknemer. Genoeg zekerheid voor de werkgever, dat zijn goedkope arbeidskrachten voldoende rouleren en op tijd weg zijn. 

En dan kennen we nog de werkervaringsplekken, de stagelopers en de nieuwe ‘vrijwilligers’. Mensen die voor een appel- en-een-ei, of zelfs gratis, bijna volledige werkweken aan de slag moeten, dit in het kader van een leerproces, opleiding of re-integratie. 
Keuze wel of niet doen is meestal niet aan de orde. Want dan krijg je geen diploma, geen (flex)- aanstelling of geen uitkering. Je moet dus wel.

En waar leidt dit toe? Dat heel veel arbeid, waar tot voor kort gewoon minimaal het minimumloon voor werd betaald, nu gedaan wordt door gratis ‘medewerkers’. 
Vandaag las ik zelfs een voorbeeld dat gehandicaptenvervoer per taxi in Almere voortaan ook door vrijwilligers kan worden uitgevoerd.
En waarom (citaat): ‘De vrijwilliger neemt de tijd om een klant bij de deur op te halen, in de jas te helpen en even mee te gaan bij bijvoorbeeld het ophalen van een recept. Volgens directeur Peter Salders is het financieel niet mogelijk om deze extra service door betaalde krachten te laten uitvoeren.’

Mensen, schei toch uit met deze flauwekul. Betaal je ‘werknemers’ gewoon het salaris/ loon waar zij recht op hebben. Ga als werkgever niet je geld verdienen over de rug van de man/ vrouw, die om allerlei redenen dit werk gedwongen moet doen.

Maak van ‘gedwongen’ arbeid weer volwaardige banen. Alleen zo kun je veel van de werkzoekenden, jong en oud, weer aan werk helpen. Waardoor ze wat (meer) te besteden hebben en in veel gevallen hun waardigheid zullen terugvinden.


Daarnaast is meer volwaardig werk een prima impuls dus voor de economie.


Reacties

  1. Hoi Gerard, goed stuk! zal hem delen, zou je ook voor Doesburgdirect kunnen en willen bloggen?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten