Huurtoeslag en bijzonder inkomen

Huurtoeslag en bijzonder inkomen


Op dit blog heeft u al een aantal keren kunnen lezen dat er omstandigheden zijn in uw inkomen die niet meetellen voor zorg en/of huurtoeslag. Omdat er een nieuw belastingjaar is aangebroken (2016) plaats ik maar weer eens een update van de nieuwe voorwaarden en eisen, voor wat betreft het 'Bijzonder Inkomen'. Dat wil zeggen inkomen dat buiten beschouwing gelaten wordt bij vaststelling van het toetsinkomen voor het verkrijgen van huurtoeslag.

Bijzonder inkomen is inkomen dat u, uw toeslagpartner of medebewoner krijgt naast het gebruikelijke loon of uitkering. Sommige van deze inkomsten hoeft u niet mee te tellen voor de huurtoeslag. Het gaat dan om:
  • een afkoopsom van een ouderdoms- of nabestaandenpensioen
  • een nabetaling van inkomsten (loon of uitkering) over vorige jaren
  • een wezenuitkering aan een ander dan de wettelijke vertegenwoordiger
  • een afkoopsom op grond van de Liquidatiewet ongevallenwetten
  • een verhoging van uw Waz-, Wajong- of WAO-uitkering voor kosten van oppas en verzorging

Beoordeling bijzonder inkomen na afloop van het toeslagjaar

U kunt ons nu al vragen om uw bijzondere inkomen niet mee te tellen voor de huurtoeslag. Maar wij kunnen dit pas na afloop van 2016 beoordelen. Dan wordt namelijk uw inkomen voor 2016 definitief vastgesteld. En pas bij de definitieve berekening kunnen we het bijzondere deel van uw inkomen buiten beschouwing laten.

Hoe geef ik dit door?

Krijgt u nog geen huurtoeslag? Vraag de toeslag dan aan met Mijn toeslagen. U krijgt van ons een beschikking waarbij wij nog geen rekening hebben gehouden met uw bijzondere situatie. Het kan ook een afwijzing zijn van uw aanvraag. Nadat u deze beschikking hebt gekregen, geeft u uw bijzondere situatie door met het formulier Verzoek bijzondere situatie huurtoeslag.
Krijgt u al huurtoeslag? En hebben wij nog geen rekening gehouden met uw bijzondere situatie? Geef dit dan door met het formulier Verzoek bijzondere situatie huurtoeslag. Dan passen wij uw huurtoeslag aan. 
U kunt geen verzoek meer doen als u de definitieve berekening hebt gekregen. U moet dan bezwaar maken. Vul ook het formulier Verzoek bijzondere situatie huurtoeslag in en stuur dit samen met uw bezwaar op. Doe dit binnen 6 weken na de datum van de definitieve berekening. 

Bewijsstukken

Stuur met uw formulier kopieën van bewijzen mee waaruit blijkt om wat voor soort bijzonder inkomen het gaat en hoe hoog het (bruto)bedrag is. Gaat het om een nabetaling? Dan moet duidelijk blijken voor welke jaren de nabetaling is.
Let op!
Stuur een kopie van het bewijsstuk mee. Originelen sturen we niet terug.
Voor de goede orde, dit artikel gaat alleen over 'bijzonder inkomen' bij bepaling huurtoeslag. Bij het bepalen van het eventueel recht op zorgtoeslag gelden andere eisen en/ of voorwaarden. 

Reacties