Lagere lonen echt de oplossing ouderenwerkloosheid?

Lagere lonen echt de oplossing ouderenwerkloosheid?


lager salaris

Ja hoor, daar was hij weer, het regelmatig terugkerende bericht van de werkgevers, dat lagere lonen voor een oudere werkzoekende dé oplossing zijn voor dit probleem.


„Het hoge salaris vormt voor veel werkgevers een reden om geen ouderen aan te nemen. Ze zijn ook te duur en daarom is het echt geen gekke gedachte om een beetje salaris in te leveren,” zo luidt de quote van een topman van een uitzendorganisatie.
Maar is dit wel de oplossing? En is dit eigenlijk wel de reden om geen oudere werkzoekende aan te nemen? Hoe komt men eigenlijk tot deze conclusie? Want menig sollicitant van boven de 50 jaar wordt namelijk niet eens uitgenodigd voor een gesprek. De bekende vooroordelen gaan hem al voor; te duur, weinig flexibel, vaak ziek, past niet in het team, enzovoort.
Zo weet de toekomstig werkgever dus nooit wat de werkelijke salariseisen zijn. Misschien is hij helemaal niet duur. Omdat hij/ zij nu in een uitkering zit en daarom maar 70% van zijn laatste salaris ontvangt is hij/zij misschien wel genegen om wat water bij de wijn te doen? De bijstand komt in zicht of het ‘passende werk’, reden temeer om genoegen te nemen met iets minder dan voorheen.
Over die andere vooroordelen kan ik kort zijn; het verzuimrisico wordt voor vijf jaar afgedekt door UWV. Als de nieuw aan te trekken werknemer tenminste uit een uitkeringssituatie komt. Een simpele melding richting UWV volstaat.
Het niet flexibel zijn wordt door werkgevers, die wel ouder personeel aannemen, tegengesproken. Zij zijn juist blij met diversiteit in leeftijden op de werkvloer. Elke groep kan van elkaar leren, de oudere neemt vaak rust en ervaring mee, de jongere schoolt bij waar nodig.
Daarmee heb ik gelijk de reden ‘past niet in het team’ ontkracht.
Oh ja, bijna vergeten, waar deze topman van een uitzendorganisatie pleit voor lagere lonen, wordt hij ingehaald door tal van economen en de Nederlandse Bank. Zij doen een oproep aan de werkgevers om de lonen extra te verhogen. Van de groei en herstel van de winsten bij de grote ondernemingen hebben de werknemers tot nu toe nauwelijks geprofiteerd.
Maar ja, het blijven werkgevers. Altijd voor een dubbeltje op de eerste rang zitten.

Reacties