‘Pensioenleeftijd naar 70 jaar’

‘Pensioenleeftijd naar 70 jaar’

aow
Steeds vaker kom je ze tegen de laatste tijd, allerlei ‘deskundigen’ die pleiten voor een snelle verhoging van de pensioenleeftijd naar 70 jaar.
Gek genoeg zijn het nooit de mensen die als vertegenwoordiger van werknemers worden beschouwd. Nee, meestal diegenen die kennelijk belang hebben voor een stevige stap voorwaarts. Op 8 september bijvoorbeeld een consultant Investment Solutions van Aegon Asset Management in het FD.
Redenen als onbetaalbaarheid van de AOW in de toekomst en de steeds maar ouder wordende Nederlander worden vrijwel altijd aangehaald. Ook de pensioenpremie zou niet dekkend zijn om de huidige leeftijd, die al in stapjes wordt verhoogd, in stand te houden. Maar is het niet zo dat premies moeten worden vastgesteld op een niveau dat noodzakelijk is?
Van dat principe zijn pensioenfondsen en werkgevers al geruime tijd afgestapt. Loonpolitiek wordt er met vaststelling van de premie bedreven. Zodat werknemers meer netto overhouden en de kosten voor de ‘baas’ niet te hoog worden.

Twee jaar langer premie betalen voor een lager pensioen.

En waar blijft eigenlijk de winst van 2 jaar die pensioenfondsen binnenkort kunnen bijboeken. Was het niet altijd zo dat er van werd uitgegaan dat de werknemer 40 jaar pensioenpremie betaalt om uiteindelijk op zo’n 70% van zijn gemiddeld salaris over diezelfde periode uit te komen. Met de stapsgewijze verhoging van de AOW leeftijd werkt en betaalt de werknemer waarschijnlijk nu langer dan 40 jaar. Daarvoor krijgt hij een lager pensioen terug. Die 2 jaar extra steken de pensioenfondsen in hun zak.

Wat zullen de gevolgen zijn?

Welke gevolgen zal een verdere verhoging naar 70 jaar teweeg brengen? Komen jongeren nog minder snel aan het werk? Zal het verzuim door ziekte en andere redenen toenemen in de groep 65-70 jarigen. Wordt er door de pensioengerechtigden nog langer doorgewerkt. Omdat bijvoorbeeld de netto-inkomsten na bereiken AOW flink tegenvallen?
En wat te denken van de groep ouderen die nu al niet aan het werk komen. Wat rest hun? Bijstand? Opeten van de eigen woning? Verregaande gezondheidsklachten als bijvoorbeeld depressiviteit?

Leven na gedane arbeid

Kortom, veel vragen waarop eerst een antwoord gevonden zal moeten worden, voordat men tot versnelde verhoging overgaat. Het moet de mens toch gegund zijn/ worden om ook eens een keer te kunnen stoppen en te genieten van het leven na gedane arbeid.

Reacties